Vertikalspö – Är ett spö ämnat åt vertikalfiske. Vertikalfiske kan enkelt förklaras som jiggfiske vertikalt, rakt ner från båten. Det kan liknas vid båtpimpel men med annan typ av utrustning. Ett vertikalspö är oftast ett spinnspö med multiplikatorrulle, vanligen i lågprofil utförande. Vertikalspön är ofta ett korta, styva enhandsspön på cirka 6-7 fot med snabb och känslig klinga. Läs mer

Detta för att göra det enkelt och hanterbart för fiskaren som hela tiden ska ha maximal kontakt med jiggen och snabbt kunna göra mothugg för optimala mothugg. Vertikalfiske är vanligast efter gös men tekniken kan med fördel även användas till andra arter så som till exempel abborre och gädda. Fiske med vertikalspö efter röding har också visat sig vara effektivt och därav även blivit populärt.

Vertikalfiske sker enklast ifrån båt med elmotor och ett bra ekolod för att hitta och lokalisera fisken. Fisket görs ofta pelagiskt dvs. på öppet vatten på jakt efter frisimmande fiskar. Jiggen sänks ner under båten på ett visst djup och blir synlig på ekolodet, därefter lockas fisken till hugg med hjälp av jigg rörelser. Det kräver inga långa kast utan jiggen sänks ner från båten och själva förflyttningen sker med hjälp av båtens elmotorn. Något som även kan kallas ”prickskytte fiske”. Vertikalfiske är även effektivt längsmed djupa branter och rev där fisk ofta kan stå och trycka eller jaga i stim.

Vertikalspö

De tips på vertikalspön som vi presenterar här är tillverkade specifikt till vertikalfisket. Vi har valt att enbart behandla spön i spinnmodell som är den vanligaste modellen på marknaden. Har du inte fiskat vertikalfiske tidigare men är intresserad av att pröva, kan det vara en bra ide att börja med ett spö i den lite lägre prisklassen.

Populära Vertikalspön

BFT Vertical Extreme V2 6 ft -60g 2-delat

Mycket proffsigt vertikalspö från BFT. Perfekt till det tyngre vertikalfisket med betesvikt upp till 60g. Vertical Extreme V2 6 ft -60g har lite styvare klinga och passar perfekt till våra svenska vatten med mycket grov fisk.Läs mer

Spöt är lätt och med mycket snabbhet och känsla i klingan. Det är 2-delat för enklare transport och handtaget är i skön och stryktåligt EVA-material med snyggt split grip-utförande.
Patriot Vertical Specialist 6 ft -60g

Patriot Vertical Specialist är ett spö framtaget för vertikalfiske efter Nordiska predatorer. Det är ett vertikalspö i den lägre prisklassen men med riktigt bra egenskaper. Spöt har snygg design med fin, fina detaljer. Läs mer

Handtaget är i split grip-modell blandat med kork och platt EVA handtag. Ett otroligt fint vertikalspö med klinga tillverkad i 24tons Carbon med bra styrka och även lätthet. Spöringarna är dessutom i rostfritt stål och håller därför hög kvalitet!
K.P Custom Series Vertical 6,8 ft 15-75g

Ett av de absolut bästa vertikalspöna på marknaden idag. Custom Series Vertical på 6,8 fot med kastvikt mellan 15-75 gram från K.P Baits har allt! Perfekt till det tyngre vertikalfisket med betesvikt upp till över 75g. Läs mer

Custom Series Vertical har en extremt känslig klinga i både 32 & 42T-grafit med enorma kraftresurser och passar perfekt till våra svenska vatten med grövre rovfiskar. Spöt är lätt och dessutom med mycket snabbhet och känsla i klingan. Spöringarna är Microwave Line System och rullfästet G2 Vibe från American Tackle. Det är 2-delat för smidig transport och handtaget är i skön kork som dessutom är med split grip utförande.

Ytterligare spinnspötips hittar du på vår sida Spinnspö »

Vertikalfiske med Albin från Abu Garcia

Följ med Albin Shargi och lär dig grunderna och utrustningen till vertikalfisket efter den svårflörtade gösen. Vertikalfisket kräver egentligen ingen avancerad utrustning, det gäller däremot att komma igång och testa, kanske är det något för dig?

Du hittar även våra heta tips på vertikalspön i flera olika prisklasser på denna sida. Vi hoppas du finner det du söker.