Karpspö – Ett karpspö är som namnet avslöjar ämnat åt just karpfiske. Karpfiske är en typ av specimen mete och innebär att utrustningen är specialtillverkad till just detta fisket. Karpspön är oftast långa, från 12-14 fot, de kategoriseras efter kastvikt som oftast är i lbs istället för gram. Kastvikten kan ligga på mellan 2,75 lbs till 3,5 lbs och vilken kastvikt man ska välja beror på hur stor sjön är och hur långa kast som krävs. Är man osäker eller vill ha spön som fungerar till det mesta kan man välja ett 12 fots, 2,75 lbs som får anses som ett allroundspö. Till karpspöt används en kraftig haspelrulle så kallad Baitrunner i större storlek, ofta runt 4000-6000 ibland mer. Läs mer

När fiskar man Karp?

Karpfiske sker som regel från land med flera spön samtidigt. 3 stycken brukar vara ett passande antal. Fisket sker dygnet runt och många stannar på fiskeplatsen i flera dygn och sover i tält. Detta för att inte gå miste om något. Vanligast är det med nappalarm och sedan även en fjärrstyrd receiver i tältet så man verkligen vaknar vid eventuellt hugg.

Vad mer än ett spö och en rulle?

Eftersom man ofta använder flera spön vid karpfisket kan det vara en god idé att inte köpa på sig för dyra spön. Som nybörjare, kan det vara en bra idé att börja med en billigare variant och sedan uppgradera vid behov, om intresset kvarstår eller ökar. Detta då det oftast även krävs mycket kringutrustning till karpfiske så som nappalarm, olika typer av spöhållare, speciell riggutrustning och så vidare. Karpspön är sällan snabba spön och klingan är ofta helaktion men med en kraftig ryggrad. Karpspön kan kasta långt med extrem precision och designen är oftast liknande bland de olika fabrikaten. Eftersom spöna oftast står långa tider i spöhållare läggs ingen större energi på handtagen. Det finns några modeller med kork och EVA men majoriteten är med en enklare gummibeklädnad eller grafit direkt på klingan.

Karpspö

Vi presenterar flera karpspön i olika längder och klasser. Är man ny inför karpmetet rekommenderar vi ett enklare set att starta med, ett sådant startset kan vara ett eller flera allroundspön på 12 ft & 2,75 lbs.

Populära karpspön

Vi har för närvarande tyvärr inga karpspön att hänvisa till…

Tips på feederspön hittar du på vår sida Feederspö »

Karpfiske med FK Lubbe

Följ med Fiskkonservator Lubbe till Sportfiskecenter i Kalmar där Johan visar och ger en bra introduktion kring utrustning till karpfisket. Där han bland annat visar karpspön, baitrunner rullar och tackel samt ger tips inför Lubbes resa till härliga karpvatten i Slovakien.

Karp är en riktig fighter som ofta bjuder upp till bra kamp. Det ska tilläggas att svenska rekordet på karp är på över 25 kilo!