Dragon Guide Select Jig & Jerk 100 6,6 ft 25-100g

Dragon Guide Select Jig & Jerk 100 6,6 ft 25-100g

 

Polska Dragon har flera populära spön inom vertikal- och jiggfisket. Guide Select serien har varit i ropet under en tid och det var dags för oss på fiskespö att sätta tänderna i ett av deras populäraste spön. Guide Select Jig & Jerk 100 är ett omtyckt spö i Sverige och en riktig storsäljare. Därför är det på tiden att vi testar detta hybridspö.

Jag har under 2 veckors intensivt fiskande testat Guide Select Jig & Jerk 100. Modellen är på 6,6 ft med kastvikt på 25-100 gram. Eftersom spöt är en hybrid som kan användas både till lättare jerkfiske och tyngre vertikalfiske har det testats med bägge. Spöt har mestadels testats med lättare gäddbeten så som lättare wobblers, jerkbaits och tailbaits men även en del shadjiggar. Vetikalfisket har varit riktat efter gädda med större och tyngre viktade jiggar.

 

Dragon Guide Select Jig & Jerk 100 6,6 ft 25-100g

 

Dragons inriktning är mestadels jiggfiske och deras jiggspön håller hög klass. Guide Select serien känns påkostad och proffsig.

Första intrycket är bra. Guide Select Jig & Jerk 100 är ett snyggt spö med härliga detaljer. Det känns välbalanserat, lätt och ligger bra i handen.

Fler spötips på jerkspön hittar du här »

 

 

Jig & Jerk 100 har ett speciellt handtag med woven carbon grafit som kallas ”New Concept Grip”, alltså varken EVA eller kork. Först var jag skeptisk men efter att ha fiskat med det så har jag ändrat uppfattning. Som vertikal och lättare jerkspö funkar det alldeles utmärkt då greppet blir väldigt bra. Handtaget är split grip med blottad klinga emellan. Handtaget är snyggt och ser kvalitativt ut men kan upplevas aningen kort.

Inuti handtaget finns Dragons unika resonanskammare. En resonanskammare ska förstärka alla vibrationerna ytterligare för bättre känsla. För vertikalfisket och jiggfisket fungerar det riktigt bra och här blir handtagets utförande en självklarhet. Varje vibration och oregelbundenhet känns tydligt. Allt fortplantar sig perfekt ut i handen och fingertopparna tack vare resonanskammaren och grafithandtaget. Ett handtag i kork och EVA hade bara försämrat funktionen och fördelarna med kammaren.

Rullfästet är Fuji DPS och här finns inget att klaga på. Klingan är blottad undertill vid trigger handtaget för optimal känslighet och samspel med klingan. Jag är enig med designerna av detta spö, det är snyggt och känns påkostat. Klingan är matt med fina detaljer. Spöringarna är 9 st. Fuji Alconite dvs. riktiga kvalitets ringar.

Klingan är en odelad Japansk Toray-klinga tillverkad i High Modulus graphite med extremt hög känslighet. Den är extremt snabb och klassas som X-fast. Spöt kastar riktigt bra och drillningsegenskaperna är superba! Kastvikten är 25-100 g och vid jerkfisket rekommenderar jag inte att gå upp så högt som 100 g men strax under går alldeles utmärkt. Lättare beten hanterar Jig & Jerk 100 riktigt bra och lättare beten ner till 25 g går överraskande bra att fiska med.

Jig & Jerk 100 har som sagt en obruten klinga vilket ger spöt betydligt mer känslighet och finess. Spöt är på 6,6 ft och passar därför perfekt till jerkfisket och till vertikalfisket. Känns aningen kort om du ska kasta jiggar men funkar till det också.

Dragon har satsat stort på dessa spön och det märks tydligt. Riktigt bra komponenter och nytänkande koncept. Snygg design kombinerat med tuffa detaljer. Handtaget är skönt med annorlunda material och resonanskammaren är pricken över i:et. Klingan är extremt snabb och känslig med toppaktion, perfekta egenskaper för detta typ av spö. Tygfodral ingår även i priset.

Sammanfattning

Dragon Guide Select Jig & Jerk 100 6,6 ft 25-100g

 

Antal Ringar: 9

Sektioner: 1

 

Betyg:

  • Känsla: 9
  • Kvalitet: 8
  • Design: 8
  • Skrytfaktor: 8
  • Prisvärdhet: 8

— Slutbetyg: 8.2 —

Dragon Guide Select Jig & Jerk 100 6,6 ft 25-100g

Dragon Guide Select Jig & Jerk 100 är ett hybridspö dvs. kombinerat jerk- och vertikalspö med fantastiska egenskaper. Låt dig inte luras av den kraftiga klingan, känsligheten är superb och Jig & jerk klarar vertikalfisket med bravur. Eftersom det kan användas till bägge fisketeknikerna så ser jag det som ett spö med brett spektrum. Är du på jakt efter ett hybridspö med egenskaperna för lättare jerkfiske och tyngre vertikalfiske är detta spöt perfekt.