BFT Roots H 9 ft -120g, Haspel

BFT Roots H 9 ft -120g, Haspel

Vi är flera som haft på den där gäddan med stort G, men dessvärre haft ett spö som är på tok för klent för att orka hantera en sådan fisk. Efter det, gick iallafall jag och köpte mig ett kraftfullare spö för att klara uppgiften om en sådan best hugger igen. Det man då oftast förlorar är dessvärre möjligheten att kasta med de mindre betena i betesboxen. Spöt jag har testat, Roots från BFT kan vara svaret på det problemet.

Jag var på jakt och ville testa ett spö med precis de ovanstående egenskaperna. Ett haspelspö med kraftfulla egenskaper som klarar de tyngre betena men med ett ess i rockärmen ifall man måste ”downsiza” dvs. kasta mindre beten för att fånga fisk. Det fick bli BFT Roots serien.

BFT Roots H 9 ft 120g, Haspel

Testet har utförts under olika förutsättningar från land och från båt, både i älv och stilla vatten.

Första intrycket är ett robust spö, kan upplevas något ”bulkigt” då nedre delen på andra sektionen är tjockare än övre delen på första sektionen. Snygg mattsvart klinga med glänsande klarlack över ringfästena. Man får en känsla av att det är ordentligt, välgjort och med genomtänkt design.

Fler spötips på gäddspön hittar du här »

Korkhandtag rakt igenom med både för och nackdelar. Personligen så gillar jag och vi som testat spöt korkhandtag men det är en smaksak. Handtaget framför rullfästet kan upplevas och anses vara i kortaste laget men detta tror jag kan vara rent funktionellt då linan kan ha en förmåga att toucha i främre änden av handtaget vid kasten på liknande spömodeller.

Designen har jag inte så mycket att orda om, den är stilren och tidlös. Designade av Jimmy Lindahl, CWC Fishing Team. Spöt är byggt för stenhårt predatorfiske och ser ut att tåla just det. Genomgående väldigt grovt tilltaget med riktigt ordentliga och kraftiga komponenter så som ringar från American Tackle med ”Ring Lock” och ”Quad Leg Design”, Fuji rullfäste och korkhandtag i AAA kvalité.

Linningar och lack osar kvalitet och hållbarhet. Upplevs som ¾ aktion med riktigt bra kastegenskaper. Det klarar att kasta allt från 25 till 120 gram som du kan fästa i en tafs, men eftersom det är ett haspelspö och pekfingret får mycket stryk så anser jag att kastvikten upp till ca 75 gram är att rekommendera av bekvämlighetsskäl. Speciellt på längre fiskepass.

Spöt känns lätt och flexibelt men samtidigt kraftfullt och stabilt. 9 fot kan kännas långt men då endast om man är fler i båten eller när man ska ha in det i bilen men det är trots allt delbart. Drillningsegenskaperna är fantastiska! Ordentlig känsla i drillningen och man känner att det ska till riktigt stora gäddor för att man ska hitta övre gränsen för vad detta spö ska orka med.

Det finns en liten betesögla framför handtagen att haka fast tafs/bete i. En lackad silverring på klingan som markerar 1 meter från handtagets början till markeringen för snabb mätning för att underlätta Catch and release.

[ezcol_1third]
Sammanfattning

BFT Roots H 9 ft 120g, Haspel

Antal Ringar: 9

Sektioner: 2

Betyg:

  • Känsla: 8
  • Kvalitet: 10
  • Design: 8
  • Skrytfaktor: 6
  • Prisvärdhet: 6

— Slutbetyg: 7.6 —

[/ezcol_1third][ezcol_2third_end]

BFT Roots H 9 ft 120g, Haspel
[/ezcol_2third_end]

Det här är spöt som har en genomtänkt design med inte för mycket ”lull lull” utan ren o skär funktionalitet och kvalité. Kasta dina mindre gummibeten, spinnerbaits m.m med full kontroll utan att vara rädd att spöt inte håller måttet om det kliver på en riktigt stor madam. Det är inte spöt man visar upp på nobelmiddagen, det är spöt man drar ut i krig med.