Haspelspö havsöring – Ett haspelspö till havsöringfiske, med andra ord ett fiskespö för kustfiske från land eller från båt. Spöts längd och kastvikt beror helt på syftet med fiskespöt, det vill säga vilka beten du ska använda och om du ska fiska från kusten eller från båt. Vi har valt att koncentrera oss på haspelspön i längderna omkring 8-10 fot med en kastvikt på ca. 10-30 gram. Därför att dessa spön klarar de flesta av marknadens havsöringsdrag så som kustwobblers och skeddrag av olika slag. Detta är sidan där vi presentera de hetaste fiskespöna till havsöringfisket, kolla in våra tips nedan!

Haspelspö havsöring - Bild

Haspelspön till havsöringfisket

Vi på Fiskespö har valt ut ett antal haspelspön som vi rekommenderar till havsöringfisket. Dessutom har vi valt att presentera flera varianter i olika prisklasser passande till havsöringfisket från båt och från land. Våra utvalda tips finner du nedan.

Populära havsöringspön

– HASPELSPÖ HAVSÖRING 10 FOT –

Daiwa AGS Shogun 300MS 10 ft 10-35g 2-DELAT

Daiwas bästa och mest påkostade serie för den kräsne havsöringfiskaren är deras AGS Shogun serie. Spöna har en HVF-klinga (High Volume Fiber) med extrem styrka och kastar som en dröm. Daiwa AGS Shogun på 10 ft 10-35g är ett av de bästa kustfiskespöna på marknaden. Läs mer

Förutom bra helhet är spöt fullproppat med extremt bra komponenter. Va säga om en klinga i X45 konstruktion för minimalt med bristningar. Spöringarna är AGS ringar med 40% lättare vikt än traditionella spöringar, rullfästet Fuji TVS. Dessutom är korkhandtaget av AAA-kvalitet och i traditionellt utförande med klassisk snygg design.
Berkley E-Motion 300M 10 ft 10-30g 2-DELAT

E-Motion från Berkley är en ny och prisvärd serie fiskespön som snabbt hunnit bli populär bland sportfiskare på grund av god kvalitet och utmärkt känsla. Designen är genomtänkt, stilren och E-Motion har flertalet genomgående prisvärda komponenter med kvalitet. Läs mer

Spöt har en klassisk design, blandat med en modern touch. Denna modell på 10 fot och en kastvikt på 10-30 gram är optimalt för havsöringsfiske längs med den skandinaviska kusten. Handtaget är i kork av hög kvalitet med en praktisk spöbutt i botten. Dessutom är klingan i 24T grafit som ger en stark men ändå lätt känsla. Spöringarna är Anti Twist modell av hög kvalitet som ger långa och problemfria kast.

Abu Garcia Svartzonker 102ML 10,3 ft 8-36g

Den nya uppdaterade Svartzonker Signature serien ersätter den gamla, Svartzonker Signature har blivit en av Abu Garcias bäst säljande serier. Detta är riktigt prisvärda spön med bra komponenter och modellen 102ML 10,3 ft 8-36g är perfekt till kustfisket efter havsöring. Läs mer

Klingan är uppgraderade och ännu snabbare. De är tillverkade i XT30, en blandning som ger ett lätt och starkt spö. Dessutom är rullfäste och spöringar från Fuji och handtaget är i kork av hög kvalitet. Ett riktigt bra och prisvärt havsöringspö för kustfiske från land.
Abu Garcia Vendetta 10 ft 10-35g 2-DELAT

Vendetta 1003 ML är ett fantastiskt spö från Abu Garcia! Vendetta serien är uppgraderad och med ett snyggare ansiktslyft. Det är en spännande serie tillverkad med 30Ton kolfiberklinga med IntraCarbon-teknologi för optimal känsla och kraft. Läs mer

Abu Garcia Vendetta 1003 ML är en riktig kastkanon på 10 fot med kastvikt på 10-35g och passar perfekt till fisket med kustwobblers och drag längs med kusten efter havsörings silver. Rullfästet är ett screw down i stark aluminium med blottad klinga för extra känsla, spöringarna är i stål och zirkonium och EVA handtaget är snyggt och slimmat. Ett riktigt bra haspelspö från Abu Garcia som ger bra valuta för pengarna.

– HASPELSPÖ HAVSÖRING 9 FOT –

Daiwa AGS Shogun 270MS 9 ft 10-35g 2-DELAT

Daiwas mest påkostade serie för den kräsne havsöringfiskaren är deras AGS Shogun serie. Spöna har en HVF-klinga (High Volume Fiber) med extrem styrka och kastar som en kanon. Daiwa AGS Shogun på 9 ft 10-35g är ett fantastiskt spö som passar att fiska med både från land och från båt. Läs mer

Förutom bra helhet är spöt fullproppat med extremt bra komponenter så som en klinga i X45 konstruktion. Spöringarna är AGS ringar med 40% lättare vikt än traditionella spöringar, rullfästet Fuji TVS. Dessutom är korkhandtaget av AAA-kvalitet och i traditionellt utförande med klassisk snygg design.
Savage Gear Parabellum CCS 9 ft 7-23g

Parabellum från Savage Gear är en riktigt klassisk och elegant spöserie. Den senaste versionen är uppdaterad med nya CCS Coil Control System spöringar, som gör spöt ännu lättare och bättre än förut. Kastvikten är lite lägre 7-23g och passar därför bättre till lättare kustwobblers. Läs mer

Spöna är väl balanserade för långa, exakta kast. Parabellum CCS på 9 ft passar utmärkt som lättare allroundspö för havsöringfisket då det lämpar sig både som båtspö och som kustspö.

– HASPELSPÖ HAVSÖRING 8 FOT –

Savage Gear XLNT3 80M 8 ft 12-40g 2-Delat

XLNT3 är den senaste i XLNT serien från Savage Gear och är bland de bättre spöna sin prisklass. Klingan är i Japansk Toray-grafit, längden är på 8 ft och kastvikten på mellan 12-40g. Spöt har massor av kraft och aktionen är snabb och känslan är riktigt bra. Läs mer

Handtaget är TPE-handtag i split grip-modell av hög kvalitet och försett med praktisk gummibutt. Rullfästet har dubbellåsning och spöringarna är SiN med Kiselnitrid och CCS (Coil Control System). Som om inte det vore nog så levereras även Savage Gear XLNT3 med en smidig “Ready to Fish” deluxe-spöpåse.
Okuma Seatrout 240M 8 ft 10-30g

Seatrout från Okuma är en fin fiskespö serie, modellen 240M är en modell som passar utmärkt till havsöringsfiske från båt då det ät ett lite kortare 8 fots spö. Kastvikten är på mellan 10-30g och passar därför till de flesta kustwobblers och skeddrag. Läs mer

Klingan i 24ton och 30tons-grafit, håller hög kvalitet och spöt är lätt med otroligt mycket kraft. Dessutom är spöt utrustat med SeaGuide spöringar med inre ringar av zirkonium som är tåliga och klarar att få stryk och ger långa friktionsfria kast. Rullfästet är både snyggt och kvalitativt, handtaget är i klassisk modell i kork, Okuma Seatrout 240M är ett utmärkt havsöringspö med klass.

Ytterligare haspelspötips hittar du på vår sida haspelspö »

Haspelspö Havsöring

Spölängd till kustfisket?

Ska du ägna dig åt kustfiske från land med vadare rekommenderar vi ett längre spö på runt 10 fot med kastvikt på ca 10-30 gram, då längre spön ger längre kast, något som är av betydande faktor längs kusten. Ska du däremot ägna dig åt havsöringfiske från båt rekommenderar vi ett kortare spö på runt 8-9 fot med samma kastvikt. Båtspön kan med fördel vara aningens kortare, för enklare hantering i båten, där det ofta är begränsat med plats. Dessutom klarar sig oftast bra i båten trots aningens kortare kastlängd.

Allroundspö

Kommer du fiska både från land och båt eller har svårt att välja, rekommenderar vi ett 9 fots spö. Ett spö på 9 fot blir mer allround och fungerar bra till båda ändamålen.

Bombarda

Om du är intresserad av att fiska havsöring med bombarda, dobb eller kastflöten, rekommenderar vi även ett längre haspelspö på 10 fot eller mer, med kastvikten runt 10-30 gram. Detta för att ett riggat bombarda tackel kan vara uppemot 2 meter långt och då krävs längre spön för att kunna hantera tacklet och kasttekniken effektivt.