Haspelspö havsöring – Ett haspelspö till havsöringfiske, med andra ord ett fiskespö för kustfiske från land eller från båt. Spöts längd och kastvikt beror helt på syftet med fiskespöt, det vill säga vilka beten du ska använda och om du ska fiska från kusten eller från båt. Vi har valt att koncentrera oss på haspelspön i längderna omkring 8-10 fot med en kastvikt på ca. 10-30 gram. Därför att dessa spön klarar de flesta av marknadens havsöringsdrag så som kustwobblers och skeddrag av olika slag. Detta är sidan där vi presentera de hetaste fiskespöna till havsöringfisket, kolla in våra tips nedan!

Haspelspö havsöring - Bild

Haspelspön till havsöringfisket

Vi på Fiskespö har valt ut ett antal haspelspön som vi rekommenderar till havsöringfisket. Dessutom har vi valt att presentera flera varianter i olika prisklasser passande till havsöringfisket från båt och från land. Våra utvalda tips finner du nedan.

Populära havsöringspön

– HASPELSPÖ HAVSÖRING 10 FOT –

Abu Garcia Sölv AG3 302MF 10 ft 10-30g

De nya Sölv Ag3 är en helt ny serie spön framtagna för havsöringfiske och har snabbt blivit en av Abu Garcias bäst säljande serier. Detta är riktigt prisvärda spön med bra komponenter.  Läs mer

Modellen 300MF på 10 ft och kastvikt på 10-30g är gjort för kustfisket efter havsöring. Klingan är snabb och känslig men en riktig kastkanon. De är tillverkade i High Modulus Carbon-kolfiber 30T en blandning som ger ett lätt och starkt spö. Dessutom är rullfäste och spöringar från Seaguide och handtaget är i kork av hög kvalitet. Ett riktigt bra och prisvärt havsöringspö för kustfiske från land.
Shimano Catana EX 300H 10 ft 20-50g 2-DELAT

Catana EX är en fantastisk serie fiskespön från Shimano! Catana serien är uppgraderad och med ett snyggare ansiktslyft. Det är en spännande serie tillverkad med XT30/40 kolfiberklinga med Geofibre för optimal känsla och kraft. Läs mer

Catana 300H är en riktig kastkanon på 10 fot med kastvikt på 20-50g och passar därför perfekt till fisket med tyngre kustwobblers och drag längs med kusten efter havsörings silver. Rullfästet är ett Seaguide Vibraspot med blottad klinga för extra känsla, spöringarna är Shimanos Hardlite i stål och zirkonium och korkhandtaget är snyggt och slimmat. Ett riktigt bra haspelspö från Shimano som ger riktigt bra valuta för pengarna.

Daiwa Shogun AGS Seatrout 300MS 10 ft 10-35g 2-DELAT

Daiwas bästa och mest påkostade serie för den kräsne havsöringfiskaren är deras AGS Shogun serie. Spöna har en HVF-klinga (High Volume Fiber) med extrem styrka och kastar som en dröm. Daiwa Shogun AGS Seatrout på 10 ft 10-35g är ett av de bästa kustfiskespöna på marknaden. Läs mer

Förutom bra helhet är spöt fullproppat med extremt bra komponenter. Vad sägs om en klinga i X45 konstruktion för minimalt med bristningar. Spöringarna är AGS ringar med 40% lättare vikt än traditionella spöringar, rullfästet Fuji TVS. Dessutom är korkhandtaget av AAA-kvalitet och i traditionellt utförande med klassisk snygg design.
Berkley E-Motion 300M 10 ft 10-30g 2-DELAT

E-Motion från Berkley är en ny och prisvärd serie fiskespön som snabbt hunnit bli populär bland sportfiskare på grund av god kvalitet och utmärkt känsla. Designen är genomtänkt, stilren och E-Motion har flertalet genomgående prisvärda komponenter med kvalitet. Läs mer

Spöt har en klassisk design, blandat med en modern touch. Denna modell på 10 fot och en kastvikt på 10-30 gram är optimalt för havsöringsfiske längs med den skandinaviska kusten. Handtaget är i kork av hög kvalitet med en praktisk spöbutt i botten. Dessutom är klingan i 24T grafit som ger en stark men ändå lätt känsla. Spöringarna är Anti Twist modell av hög kvalitet som ger långa och problemfria kast.

– HASPELSPÖ HAVSÖRING 9 FOT –

Shimano Technium Seatrout 276MH 9,2 ft 5-35g 2-DELAT

Shimanos Technicum är en påkostad serier havsöringspön som vi rekommenderar starkt. Spöna har en XT100  NanoRod-klinga med extrem styrka och kastegenskaper. Technium på 9,2 ft och med kastvikt 5-35g är ett fantastiskt havsöringspö som passar att fiska med både från land och från båt. Läs mer

Spöt har väldigt bra komponenter så som Fazlite spöringar ringar, rullfästet, korkhandtaget av AAA-kvalitet och i split-grip modell men ändå med en klassisk snygg design och långt bakhandtag optimalt för havsöringsfisket som kräver långa kast.
Savage Gear Parabellum CCS 9 ft 7-23g 2-DELAT

Parabellum från Savage Gear är en riktigt klassisk och elegant spöserie. Den senaste versionen är uppdaterad med nya CCS Coil Control System spöringar, som gör spöt ännu lättare och bättre än förut. Kastvikten är lite lägre 7-23g och passar därför bättre till lättare kustwobblers. Läs mer

Spöna är väl balanserade för långa, exakta kast. Parabellum CCS på 9 ft passar utmärkt som lättare allroundspö för havsöringfisket då det lämpar sig både som båtspö och som kustspö.

– HASPELSPÖ HAVSÖRING 8 FOT –

Savage Gear XLNT3 80M 8 ft 12-40g 2-DELAT

XLNT3 är den senaste i XLNT serien från Savage Gear och är bland de bättre spöna sin prisklass. Klingan är i Japansk Toray-grafit, längden är på 8 ft och kastvikten på mellan 12-40g. Spöt har massor av kraft och aktionen är snabb och känslan är riktigt bra. Läs mer

Handtaget är TPE-handtag i split grip-modell av hög kvalitet och försett med praktisk gummibutt. Rullfästet har dubbellåsning och spöringarna är SiN med Kiselnitrid och CCS (Coil Control System). Som om inte det vore nog så levereras även Savage Gear XLNT3 med en smidig “Ready to Fish” deluxe-spöpåse.
Okuma Seatrout 240M 8 ft 10-30g 2-DELAT

Seatrout från Okuma är en fin fiskespö serie, modellen 240M är en modell som passar utmärkt till havsöringsfiske från båt då det ät ett lite kortare 8 fots spö. Kastvikten är på mellan 10-30g och passar därför till de flesta kustwobblers och skeddrag. Läs mer

Klingan i 24ton och 30tons-grafit, håller hög kvalitet och spöt är lätt med otroligt mycket kraft. Dessutom är spöt utrustat med SeaGuide spöringar med inre ringar av zirkonium som är tåliga och klarar att få stryk och ger långa friktionsfria kast. Rullfästet är både snyggt och kvalitativt, handtaget är i klassisk modell i kork, Okuma Seatrout 240M är ett utmärkt havsöringspö med klass.

Ytterligare haspelspötips hittar du på vår sida haspelspö »

Haspelspö Havsöring

Spölängd till kustfisket?

Ska du ägna dig åt kustfiske från land med vadare rekommenderar vi ett längre spö på runt 10 fot med kastvikt på ca 10-30 gram, då längre spön ger längre kast, något som är av betydande faktor längs kusten. Ska du däremot ägna dig åt havsöringfiske från båt rekommenderar vi ett kortare spö på runt 8-9 fot med samma kastvikt. Båtspön kan med fördel vara aningens kortare, för enklare hantering i båten, där det ofta är begränsat med plats. Dessutom klarar sig oftast bra i båten trots aningens kortare kastlängd.

Allroundspö

Kommer du fiska både från land och båt eller har svårt att välja, rekommenderar vi ett 9 fots spö. Ett spö på 9 fot blir mer allround och fungerar bra till båda ändamålen.

Bombarda

Om du är intresserad av att fiska havsöring med bombarda, dobb eller kastflöten, rekommenderar vi även ett längre haspelspö på 10 fot eller mer, med kastvikten runt 10-30 gram. Detta för att ett riggat bombarda tackel kan vara uppemot 2 meter långt och då krävs längre spön för att kunna hantera tacklet och kasttekniken effektivt.