Shimano Aspire DX 300M 10 ft 10-30g

Shimano Aspire DX 300M

Är du på jakt efter ett nytt havsöringsspö? Läs då denna recensionen om Shimano Aspire DX 300M, ett av marknadens bästa! Snygg, klassisk design, överraskande lätt, grym känsla samt fantastiska drillnings- och kast egenskaper.

Jag har under 1 års tid testat detta snygga spö som jag anser vara ett av de bästa på marknaden. Spöt jag använt har varit ett Aspire DX 300M dvs. 10 fots spö med kastvikt på 10-30 gram och har använts till kustfiske efter havsöring på Gotland. Spöt kan med fördel även användas till annat fiske så som abborre, gädda, regnbåge. Spöt har testats hårt under många varierande situationer och förhållanden. Jag har även prövat flera olika typer av beten under testerna. Själva betyget blir en sammanfattning av helhetsintrycket.

Shimano Aspire DX 300M 10 ft 10-30g

Jag har alltid gillat Shimanos produkter och anser de vara bland de bästa i världen. Jag har därför gjort mitt bästa för att inte vara partisk under mitt test.

Det första som slår mig när jag greppar spöt är hur otroligt lätt och välbalanserat det är. Jag slås även av hur snyggt det är, jag gillar designen väldigt mycket. Enligt mitt tyckte är Aspire DX ett riktigt snyggt och högteknologiskt spö där de lyckats kombinera ny teknologi med klassisk design. Shimanos Aspire och Speedmaster påminner mycket om varandra. Aspire kan anses vara en mer högteknologisk och aningens exklusivare version av ett Speedmaster.

Klicka här för fler tips på havsöringspön »

Handtaget är snyggt svarvat i Shimanos power cork, ett korkmaterial av högsta kvalitet som behandlats med något form av impregnering och det märks tydligt på kvaliteten. Än idag ser handtaget i princip nytt ut och då har jag inte varit särskilt rädd om det under test perioden. Handtaget är inte split grip modell, utan helsvarvat med lite avsmalnande mot mitten och grövre dimension längst ut på kanterna. Handtaget ger ett bra intryck och det är riktigt skönt att hålla i.

Rullfästet är riktigt snyggt och det är här jag verkligen blir förälskad i Aspires design. Riktigt snygga detaljer på handtaget och rullfästet är gjort i Shimanos eleganta Fossil Wood trä. Jag gillar verkligen när ett spö är snyggt så jag kan fiska med stil. Följer man sedan den matta klingan uppåt kommer man till ringarna som är Fuji K-Type SIC ringar som är spöringar av högsta kvalitet som gör att linan flyter igenom med minimal friktion. Något som verkligen märks i kasten.

Klingan på Aspire DX är en hybrid tillverkad i HPC-300-grafit och 3M PowerluxTM composit som är en revolutionerande composit blandning med nanoteknologi där extremt små kiselsfärer tränger ner runtom varje fiber. Detta resulterar i ett lätt, hållbart spö med riktigt bra känsla som kastar som en riktig kast kanon och är otroligt skönt att drilla fisk med.

Spöt kastar riktigt bra med hög precision och klingan känns riktigt snabb med toppaktion. Jag har använt en Shimano Rarenium Cl4+ 2500FB som är en riktig lättviktsrulle och den kombinationen av spö och rulle fungerar riktigt bra. Flera av mina fiskebröder har fått känna på spöt och samtliga har blivit överraskade av hur lätt spöt var, något som är av stor fördel i vårt havsöringfiske längs kusten.

En ytterligare funktion på Aspire DX är möjligheten att balansera spöt efter din rulles vikt. Detta görs med hjälp av extra vikter som medföljer på 10, 15 och 20 gram. I bakhandtaget finns nämligen möjlighet att skruva i dessa vikter, detta för att få perfekt balans på spöt. Dessutom medföljer ett tygfodral och en riktigt snygg spötub i konstläder.

Aspire DX är ett snyggt, fjäderlätt spö som känns riktigt bra i handen. Kvaliteten och känslan går inte att klaga på då den är i världsklass.

[ezcol_1third]
Sammanfattning

Shimano Aspire DX 300M 10 ft 10-30g

Vikt: 201 gram

Antal Ringar: 11

Sektioner: 2

Betyg:

  • Känsla: 10
  • Kvalitet: 9
  • Design: 9
  • Skrytfaktor: 9
  • Prisvärdhet: 6

— Slutbetyg: 8.6 —

[/ezcol_1third][ezcol_2third_end]

Shimano Aspire DX 300M 10 ft 10-30g[/ezcol_2third_end]

Shimano Aspire DX 300M är ett riktigt fint kvalitetsspö med härlig känsla. Det är ett av Shimanos bästa, mest påkostade spön vilket syns tydligt i priset som dessvärre är högt och Aspire DX är inget för dig med en begränsad budget. Har du däremot funderingar på att införskaffa dig ett havsöringsspö i denna prisklassen så kommer du inte bli besviken. Shimano Aspire DX är ett fantastiskt fiskespö! Ett alternativt havsöringspö i en lägre prisgrupp är Speedmaster 300M som påminner mycket om Aspire 300M.