Feederspö – Är ett haspelspö framtaget för specimenmete. Det innebär oftast bottenmete med feeder eller traditionellt bottensänke efter sötvattensarter så som sarv, mört och ruda. Ett feederspö är ett fiskespö i haspelutförande konstruerat med en nappindikator på spötoppen som ofta kan bytas ut till önskad känslighet beroende på fiske och förhållande. Läs mer

Vanligast är att man har ett feederspö med så kallad “quivertip” som är en tunnare spötopp. En quivertip finns som sagt oftast i olika känslighet och där får man laborera fram den som passar bäst vid varje fisketillfälle. Efter utkast spänner man upp linan så att man får en markerad böj i spötoppen/quivertipen och när fisken tar betet så syns det tydligt att det är hugg.

Namnet feederspö kommer från att man metar med en så kallad feeder. En feeder är en liten korg med tyngd, som finns i flera olika utföranden, denna knyts fast i tacklet för att transportera ut mäsken till fiskeplatsen och locka till sig fisk.

Feederfiske sker som regel från land med ett eller flera spön samtidigt. Det kan ske i stilla eller strömmande vatten och utrustningen anpassas därefter.

Feederspön är oftast av längre modell upp mot 10-12 fot med kastvikt på 1,5-2 lbs beroende på efter vilken art man riktar fisket. Längre spön lämpar sig inte alltid så bra i båt och feedermete från båt är vanligt bland annat på mer svåråtkomliga platser, då används oftast kortare spön för enklare hantering. Dessutom kan själva valet av spöts längd beror bland annat på hur stor sjön är och hur långa kast som krävs, en stor sjö kräver längre kast och då krävs som regel längre spön som klarar högre kastvikt.

Feederspö - Bild

Feederspö

De feederspötips vi presenterar här kan användas till både flötmete och bottenmete. Ett tips, innan ditt köp, är att fundera över vilken prisklass och nivå du vill hålla dig till. Va sägs om att kolla in våra tips nedan!

Populära Feederspön

Patriot Light Feeder 9 ft 10-40g 2-DELAT

Light Feeder är ett billigt och basic feederspö från Patriot som passar till lättare bottenmete. 9 fot är ett relativt kort feederspö med en kastvikt på 10-40g klarar det av lättare mete med feeders och lättare tyngder. Light Feeder är utrustat med en mycket känslig topp som indikerar minsta vibration och stöt. Ett prisvärt och enkelt feederspö.

Feeder Concept Distance 12 ft 30-70g

Distance är en fantastisk kast kanon och ett fantastiskt allround feederspö från Feeder Concept. Spöt passar perfekt för bottenmete i stilla eller rinnande vatten efter exempelvis färna, ruda, braxen och sutare. Den rekommenderade kastvikten är på 30-70 gram och längden på 12 fot. Läs mer

Det ingår flera toppar och handtaget är i kork och även inslag av EVA. Ett riktigt bra och proffsigt feederspö som rekommenderas starkt och dessutom kommer till ett hyfsat bra pris.
Fladen Eco Feeder 9ft 10-35g

Fladen Eco Feeder är ett feederspö som passar för dig med en mindre budget. Modellen är på 9 ft, en längd med många användningsområden inom feederfisket.Läs mer

Det ingår 3 stycken spötoppar i olika känslighet för extra bredd men även för att passa till både flötmete och bottenmete.
Fladen Collateral Commercial Feeder 10 ft 2-8 lbs

Collateral Commercial Feeder är ett feederspö i premiumklass från Fladen. Denna modellen är lite längre med en längd på 11 ft med testkurva på 2-8 lbs.Läs mer

Det ingår hela 3 feedertopparna vilket gör Collateral Commercial till ett fantastiskt allroundfeederspö som fungerar till allt från flötmete efter små sarv men även till bottenmete efter större fiskar som sutare och braxen. Dessutom är spöt är utrustat med skönt handtag i kork och EVA.

Ytterligare tips på Karpspön hittar på vår Karpspö sida »