Toppöglan är många gånger den mest utsatta spöringen på ett fiskespö men även den mest vitala. Den får ofta utstå mycket slitage och är därför mer utsatt för skador än flera andra delar på ditt fiskespö. Dessutom så är spötoppen relativt skör och blottad i sin placering. Vanligt är att skada uppstår om du vevar in betet för långt och tafsen kommer åt den keramiska ringen inne i toppöglan. Detta kan resultera att innerringen skadas eller lossnar helt. Dessutom utsätts ofta spötoppen för slitage i form av slag och nötning vid transporter. Många gånger syns dessvärre inte skadan så var uppmärksam och kontrollera toppöglan emellanåt inför fisketurerna, detta för att undvika onödiga linbrott och förlorade beten eller ännu värre förlorad fisk. Ett bra felsökningstips vid misstanke av skada i toppöglan, är att ta en nylonstrumpa och dra igenom lite fram och tillbaka. Nylonstrumpan avslöjar direkt en liten skada.

Toppögla

Att byta toppögla är inga större svårigheter, problemet är oftast att man inte har en i reserv bland utrustningen när den väl behövs. En eller flera toppöglor i flera dimensioner bör därför alltid vara med i fiskeväskan under en fisketur. Gör så här:

  • Värm den trasiga toppöglan försiktigt med tändare. Detta gör att limmet smälter och öglan enkelt kan avlägsnas med tång.
  • Dra av den trasiga öglan med tången och avlägsna eventuell kvarvarande smuts från spötoppen.
  • Mät dimensionen på spötoppen och montera dit en ny toppögla som du fäster med epoxylim eller eventuellt snabblim om du vill igång och fiska snabbt igen.

Viktigt kom ihåg att ta reda på måtten på ditt fiskespö innan du köper. Måtten på toppöglan är rörets inre diameter. Se nedan flera tips. Vill du undvika missöden i framtiden? Köp en skyddande spösocka. Läs mer här »

Toppögla i olika dimensioner

Toppögla - Keramisk toppögla 2,2 - 6 mm

MASTER

Keramisk toppögla 2,2 – 6 mm

Toppögla BFT reparationskit

BFT

Toppögla reparationskit

Toppögla - Keramisk

Patriot

Keramisk toppögla

Tillbaka till vår Startsida »