En toppögla är många gånger den mest utsatta spöringen på ett fiskespö. Den får ofta utstå mycket slitage och är ofta utsatta för skador. Vanligt är att skada uppstår om du vevar in betet för långt och tafsen kommer åt den keramiska ringen inne i toppöglan. Detta kan resultera att innerringen skadas eller lossnar helt. Många gånger syns inte skadan så var uppmärksam och kontrollera toppöglan emellanåt inför fisketurerna, detta för att undvika onödiga linbrott och förlorade beten eller ännu värre förlorad fisk.

Toppögla

Att byta toppögla är inga större svårigheter, problemet är oftast att man inte har en toppögla bland utrustningen när den väl behövs. En eller flera toppöglor i flera dimensioner bör därför alltid vara med i fiskeväskan under en fisketur. Gör så här:

  • Värm den trasiga toppöglan försiktigt med tändare. Detta gör att limmet smälter och öglan enkelt kan avlägsnas med tång.
  • Dra av toppöglan med tången och avlägsna eventuell kvarvarande smuts från spötoppen.
  • Mät dimensionen på spötoppen och montera dit en ny spöring som du fäster med epoxylim eller eventuellt snabblim om du vill igång och fiska snabbt igen.

Toppöglor i olika dimensioner

Toppögla - Keramisk toppögla 2,2 - 6 mm

MASTER

Keramisk toppögla 2,2 – 6 mm

Toppögla BFT reparationskit

BFT

Toppögla reparationskit

Ytterligare tips på Fiskespön hittar på vår Startsida »